Share Team Support

Thuiswerken. Hoe dan?

Het Corona virus is serious! Extra maatregelen zijn van kracht en wordt men verzocht thuis te werken.

Ik kan me helemaal voorstellen dat als je hier als ondernemer niet op bent voorbereid, dit heel erg lastig kan zijn en je inkomsten misloopt. Zeker als je live je klanten helpt.  


Ik realiseerde me afgelopen weekend dat ik dankbaar mag zijn dat ik sinds 2010 online werk, sinds 6 jaar als ondernemer vanuit waar dan ook ter wereld en werk met mensen voor wie op afstand werken heel gewoon is.  

Voor jou een aantal tips om op afstand te werken. Haal er uit wat voor jou handig kan zijn, deel met ondernemers die het nu moeilijk hebben en deze tips kunnen gebruiken.

1.Stay calm, be a leader
Roep je (leiderschaps)team bij elkaar en bepaal met elkaar wat door kan gaan, wat niet meer kan en wat anders ingericht moet worden.  


2.Vergader via handige online tools
Enkele veelgebruikte voorbeelden hiervan zijn:

Zoom Meeting

Skype

Hangouts Meet

Microsoft Teams
Dit onderdeel van office 365 en een tool die ik gebruik in mijn bedrijf om samen te werken met mijn team. Waarom? Dit is een all-in 1 tool. Je kunt online vergaderen, samenwerken aan bestanden, emailen, bestanden centraal opslaan, chatten, plannen, processen beheren, enquetes aanmaken, webinars geven en meer. Een alles in 1 tool en daarmee komen veel andere losse tools te vervallen. Bekijk hier de introductievideo.

Heb je een wat grotere onderneming waarbij jullie vergaderen met veel papieren vergaderstukken?  Dan kan ik je papierloos vergaderen van harte aanbevelen.  


3.Zet je live seminar/trainingsdag om in een online webinar
Systemen die goed werken zijn:

Webinargeek (Nederlandse tool met Nederlandse helpdesk. Per maand opzegbaar)

Zoom webinar  

Gotowebinar

Webinarjam


4.Maak van jouw live training ook een online versie
Ik wil hierbij benadrukken dat je ook in een online training moet zorgen voor interactie, de juiste werkvormen die anders zijn dan in live trainingen. Belangrijk is dat de deelnemers leren en ook echt iets gaan doen met het geleerde. Karin Hornstra is een expert die je hierbij kan helpen.

Als je al content hebt opgenomen en de desbetreffende werkboeken en andere downloads zijn klaar, dan is Courseflow een mooie kant en klare leeromgeving voor je online trainingen. Dit kan helemaal aangepast worden naar de huisstijl van jouw bedrijf.  

Wil je een online leeromgeving met een community, dan is the Huddle een mooie oplossing.

Ook kun je een online leeromgeving laten bouwen, hier gaat uiteraard meer tijd in zitten. Francis Keek weet hier alles van.  


5.Kijk goed wat bij jou en jouw bedrijf past.  
Ga niet halsoverkop tools & systemen aanschaffen. Neem de tijd om te kijken wat bij jou en jouw bedrijf past om teleurstellingen te voorkomen. Laat je goed informeren voordat je een tool aanschaft. Informeer niet alleen bij de leverancier maar juist ook bij bedrijven die de tools al gebruiken.  


6.Maak gebruik van een Virtual Assistant om de systemen voor je in te richten.
Heb je een besluit genomen over welke systemen je wil gaan gebruiken, huur dan een Virtual Assistant VA in om deze systemen voor je in te richten. Ik heb het over freelancers die hun werk op afstand doen en gespecialiseerd zijn in bepaalde taken. Zo zijn er dus ook vele VA’s die gespecialiseerd zijn in tools & systemen.  


7.Heb je iemand nodig die de implementatie van de systemen voor je kan managen?  
Denk dan aan een Virtueel Business Manager die dit voor je kan oppakken. Kijk goed welke Virtueel Business Manager ook echt bij jou en jouw bedrijf past. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, neem gerust contact op: wij verzorgen de complete werving en selectie van Virtueel Business Managers.

Wil je liever eerst lezen hoe dat precies in zijn werk gaat met een Virtual Assistant of een Virtueel Business Manager? Lees dan de whitepaper ‘werken met een virtueel Business Team.’


8. Trek je werkoutfit aan.
Thuiswerken klinkt voor sommigen als heerlijk lekker in je huispak werken, ‘s middags onder de douche stappen en alles heel relaxed doen.

Toch wil ik je vragen om aan te trekken wat je normaal ook aan hebt. En ok, je hoeft echt niet in een 3-delig pak aan je keukentafel te werken, maar zorg dat je wel je werk attitude houdt, ook al ben je thuis aan het werk.


9. Plan je werk.
Ook al ben je thuis plan wat je gaat doen. Als je thuiswerkt is het belangrijk om anders naar je planning te kijken. Het is niet zo handig om een telefoongesprek of meeting te plannen als je weet dat het etenstijd is voor je kinderen. Je kunt nog steeds telefoneren en online meetingen houden, maar plan het op het moment dat het in huis het rustigste is of vanuit een aparte kamer waar men je niet kan storen.  


10.Ook al werk je thuis, hou werk en privétaken gescheiden.
Deze klinkt waarschijnlijk heel gek. Maar ik bedoel hiermee dat als je aan het werk bent, je aan het werk bent. En natuurlijk als je kind je nodig heeft, dan heeft je kind je nodig. Logisch.  
Maar je gaat normaal gesproken toch ook niet in de pauze naar huis om de wasmachine aan te zetten? Focus en doe dit later. Blok je werktijden, gebruik je werktijd goed zodat je ook snel klaar bent en andere dingen kunt doen.


11.Plan je pauze.
Plan ‘s morgens en ‘s middags een korte break en tussen de middag je lunchpauze. Ga van je werkplek af of leg je laptop weg. Het is pauze.  


12.Social Media detox.
Niks is zo verleidelijk om de hele dag social media te volgen over het Corona Virus. Maar wees lief voor jezelf en gun jezelf een social media detox. Als je aan het eind van de dag de berichten over het Corona Virus checkt ben je weer helemaal bij en heb je qua werk gedaan wat je wilde doen. Ik zeg niet dat het niet belangrijk is de berichten te volgen, maar je kunt door al die informatie ook zo overwhelmed worden


13. Help anderen maar help ook jezelf.
Zorg goed voor jezelf. Lekker afgezaagd, maar:

-Eet goed.  

-Drink goed.

-Slaap goed.  

-Sporten kan dan misschien niet meer in de sportschool, maar wel online. Michiel Mulder geeft al jaren online personal training. Daarnaast worden er ook al heel lang online Tai chi lessen gegeven door Arnout Ruitenberg, online yogalessen door Corine van Zoelen en online salsadanslessen door Morry Krispijn. Bewegen kan dus gewoon lekker doorgaan, waar je maar wil, wanneer je maar wil.  

Als je goed voor jezelf zorgt kun je goed voor anderen blijven zorgen.  Zorg goed voor jezelf en laat je teamleden ook goed voor zichzelf zorgen. Faciliteer dit eventueel.  


14. Don’t scare the kids.
Iedereen is in de ban van het Corona Virus, maar laten we onze kinderen niet bang maken. Focus op het positieve. Praat erover maar niet de hele dag. Neem de juiste maatregelen en neem de kinderen mee in de maatregelen m.b.t. Corona ook al zullen niet alle kinderen begrijpen dat je thuis aan het werk bent.  

Laat ze kind blijven. Het is niet erg als ze tijdens een webinar of online meeting door het beeld heen huppelen. Laat ze lekker kind zijn.  


15. Als thuiswerken niet goed lukt, ga dan goed met je tijd om.
Geef het tijd. Het lijkt allemaal simpel maar het is ook echt wennen. Mogelijk ben je in het begin minder productief. Het is niet erg. Het duurt mogelijk even voor je jouw ideale thuiswerk-methode hebt gevonden. Probeer het uit.

Lukt het echt niet, gebruik je tijd dan om jezelf te ontwikkelen. Je kunt online trainingen volgen, lezen (of luisterboeken en podcasts beluisteren) of de tijd gebruiken om AAN je bedrijf te werken en na te denken over strategische vragen. Daarnaast is het in deze tijd echt niet erg om juist meer te connecten met je gezin, familieleden en vrienden. Als dat niet live kan, is online ook een oplossing.  


Heb je nog vragen, stel ze gerust.


Take care & stay healty,

Angélique Piternella

P.s. ik heb geen aandelen of zo voor de tools, trainingen die ik genoemd heb. Ik ben een tools-freak en heb nagenoeg alle tools die ik genoemd heb zelf gebruikt. Stel gerust je vraag als je twijfelt over de aanschaf. Is dit artikel interessant voor een ondernemer die jij kent?  Deel het gerust.  
Zorg goed jezelf en voor elkaar.